Preskočiť na obsah

Na základe problémov v aplikačnej praxi v súvislosti s vydávaním osvedčení revíznym technikom vyhradených technických zariadení elektrických, vydáva Národný inšpektorát toto stanovisko.

Národný inšpektorát práce považuje za rozhodujúcu právu úpravu § 24 ods. 1 a prílohy č. 11 vyhlášky MPSVR SR č. 508/2009 Z. z.,  ktorou sa ustanovujú podrobnosti na zaistenie bezpečnosti a ochrany zdravia pri práci s technickými zariadeniami tlakovými, zdvíhacími, elektrickými a plynovými a ktorou sa ustanovujú technické zariadenia, ktoré sa považujú za vyhradené technické zariadenia v znení neskorších predpisov (ďalej „vyhláška č. 508/2009 Z. z.“).

V súlade s § 24 ods. 1 vyhlášky č. 508/2009 Z. z. je revízny technik vyhradeného technického zariadenia elektrického fyzická osoba, ktorá spĺňa požiadavky odbornej spôsobilosti elektrotechnika a ktorá má odbornú prax uvedenú v prílohe č. 11.

Požiadavky na odbornú spôsobilosť elektrotechnika sú uvedené v § 21 vyhlášky č. 508/2009 Z. z.

V ustanovení § 21 ods. 1 vyhlášky č. 508/2009 Z. z. je uvedené, že elektrotechnikom je fyzická osoba, ktorá má ukončené stredoškolské elektrotechnické vzdelanie alebo vysokoškolské elektrotechnické vzdelanie.

V ustanovení § 21 ods. 2 je stanovené, že elektrotechnikom je aj fyzická osoba, ktorá môže v rozsahu svojho odborného vzdelania vykonávať činnosť na vyhradenom technickom zariadení elektrickom, ak má odborné vzdelanie v inom učebnom odbore alebo v inom študijnom odbore ako elektrotechnickom, ktorého súčasťou je výučba zameraná na príslušné technické zariadenie elektrické, alebo ak absolvovala ďalšie odborné vzdelávanie v akreditovanom vzdelávacom programe zameranom na technické zariadenie elektrické v minimálnom rozsahu 400 hodín.

Príloha č. 11 vyhlášky č. 508/2009 Z. z. následne stanovuje odborné vzdelanie a odbornú prax pre jednotlivé stupne odbornej spôsobilosti na činnosť na technických zariadeniach. Pri odbornej spôsobilosti revízneho technika sú stanovené rôzne dĺžky potrebnej odbornej praxe podľa získaného vzdelania, pričom ako požiadavky na odborné vzdelanie revízneho technika sú uvedené iba úplné stredné odborné vzdelanie a vysokoškolské vzdelanie.

Požiadavku úplného stredoškolského odborného vzdelania alebo vysokoškolského vzdelania je potrebné vykladať v súlade s ustanovením § 21 ods. 1 vyhlášky č. 508/2009 Z. z., z ktorého vyplýva, že odbornú spôsobilosť revízneho technika môže získať iba fyzická osoba, ktorá má ukončené stredoškolské elektrotechnické vzdelanie alebo vysokoškolské elektrotechnické vzdelanie.

Fyzická osoba, ktorá získala odbornú spôsobilosť elektrotechnika v zmysle § 21 ods. 2 vyhlášky č. 508/2009 Z. z. môže získať osvedčenie o odbornej spôsobilosti v elektrotechnike v rozsahu svojho vzdelania len do úrovne § 23 vyhlášky č. 508/2009 Z. z.